dilluns, 23 de febrer del 2015

L'ajuntament respon a alguna de les nostres demandes

El passat divendres l'ajuntament de Moià va respondre les demandes que vam formular fa més de 6 mesos sobre l'OCM (Observatori Ciutadà Municipal), Ja hem començat a penjar les respostes a les preguntes que es van formular en el seu dia i ,poc a poc, introduirem les modificacions corresponents per a poder mostrar el pressupost definitiu del 2014, després de les modificacions que ha patit al llarg de l'any per adaptar-se a les necessitats que ha anat tenint l'equip de govern. Resta per respondre la instància més important on es formulen demandes concretes sobre la gestió de MoiàFutur. Seguim esperant!


dimarts, 17 de febrer del 2015

L’AJUNTAMENT DE MOIÀ NO CONTESTA

Lamentem haver de fer pública la manca de resposta de l’ajuntament a les peticions de la nostra associació. Entenem que respondre és un acte de compromís i el compromís sempre juga a favor dels veïns.

El dia 9 de maig de l’any passat  vam fer la presentació pública de l’Observatori Ciutadà Municipal (OCM)  amb la participació i intervenció del regidor d’Hisenda. Un dels elements d’interès d’aquesta pàgina web a part de la informació de les dades dels pressupostos municipals és la possibilitat que els ciutadans puguin fer consultes i demanar aclariments a l’ajuntament sobre qualsevol partida o tema que creguin convenient. Nosaltres traslladem la consulta a l’ajuntament i restem a l’espera de la resposta per poder penjar-la i que tothom pugui consultar-la. Amb data 16 de juliol vam rebre cinc consultes les quals vam traslladar a l’ajuntament el dia 21 del mateix mes. En data d’avui i després d’haver-les reclamat per escrit el 4 de novembre i novament el 28 de gener, encara estan pendents de resposta.

Amb data 7 de novembre vam lliurar a l’alcaldia l’informe tècnic sobre les obres de MoiàFutur, elaborat per l’arquitecte Jordi Costa. Junt amb l’informe vam presentar un escrit amb unes peticions,  basades en les seves conclusions que l’associació considerava necessàries . En no obtenir cap tipus de resposta, amb data 28 de gener vam tornar a reclamar resposta a les nostres peticions. Tampoc no hem rebut cap contesta.



Ens veiem obligats a fer pública aquesta actitud de l’ajuntament perquè entenem que dificulta la tasca de la nostra associació i no dóna resposta a qüestions que entenem que afecten tota la població.

Considerem especialment greu la manca de resposta a les peticions que fèiem en l’escrit d’acompanyament a l’informe sobre MoiàFutur per tal que l’ajuntament, com a part afectada, s’incorporés al procés obert als jutjats de Manresa, que aixequés acta notarial de la situació actual del pàrquing i de l’antiga caserna de la Guàrdia Civil, que reclamés a la constructora la reparació dels defectes observats al pàrquing, que protegís l’entrada als habitatges de l’antiga caserna en evitació de possibles accidents i que acabés posant a la nostra disposició la resta de documentació de MoiàFutur que no es va poder consultar.


Respondre a les peticions dels ciutadans en un termini raonable és una exigència democràtica i alhora és una mostra de la voluntat de transparència de l’administració pública. Ara a més, aquest dret acaba de ser regulat recentment per la  llei 19/2014 aprovada pel Parlament de Catalunya, la qual fixa en un mes el termini de les administracions per donar resposta a les peticions rebudes.  Esperem que aviat puguem informar que les nostres peticions han estat finalment ateses.

#Compromíscontraeldeute
#NovapolítcaXlarecuperació

dijous, 5 de febrer del 2015

Qui tindrà raó Sant Jordi o Sant Josep?

Entrevista al Jordi Costa sobre l'informe de MoiàFutur al QDPAE de Radio Moià

Adjuntem enllaç a l'entrevista que van fer a Radio Moià al Jordi Costa sobre l'informe tècnic de MoiàFutur, que contrasta amb les declaracions de l'exalcalde Josep Montràs que ha fet aquests dies al Regió7 (a partir del minut 1:08:00)


Sentència Tribunal de Comptes

Aquesta setmana hem conegut novetats respecte la sentència del "Tribunal de Cuentas". Un procés del que nosaltres sempre hem desconfiat, amb una sentència aigualida, desnatada i de riure per no plorar. Tot i això una primera sentència de moltes que han de venir, essent també, una petit, molt petit exemple, que començar a posar damunt la taula irregularitats contrastades.





Dissabte passat Regió7 informava d’una recent sentència del Tribunal de Cuentas relacionada amb l’exalcalde Josep Montràs i els exinterventors  (l’article diu erròniament exsecretaris) Francesc Armengol i Alfons Rossell.
El dimarts, un altre article de Regió 7 recollia unes declaracions de Montràs en les quals eludeix responsabilitats i carrega contra els exinterventors  « No van fer bé la seva feina, però l’alcalde era jo, jo era l’ordenador de pagaments, i és clar, també rebo».  També fa una altra afirmació amb la qual podríem estar-hi d’acord « Durant tots els anys que vaig ser alcalde vaig fer servir el mateix sistema, no només en els quatre anys investigats», perquè és evident que un deute tan descomunal, de gairebé 25 milions d’euros, tenint en compte el volum dels pressupostos municipals, no es pot generar només amb quatre anys d’irregularitats.
No disposem de cap informació directe ni document de la sentència i, per tant, no podem afegir res més al que diu la notícia.
Independentment de la sentència, aquest procediment que no és penal sinó de responsabilitats comptables,  després de la instrucció feta per la Sindicatura de Comptes i la no reclamació de l’ajuntament com a part afectada, va quedar reduït a una  simple manca de justificació d’algunes despeses de l’equip de govern municipal. Inicialment ja no teníem cap esperança en aquest procés del Tribunal de Cuentas que, finalment només estableix responsabilitats per un 1,125 % de l’import que, provisionalment, determinava l’informe de la instrucció del cas.
El Tribunal de Cuentas (com la Sindicatura de Comptes) són organismes altament polititzats.  El tribunal consta de dotze membres que exerceixen un mandat de nou anys.  Sis membres són elegits pel Congrés dels Diputats i  sis pel Senat. La darrera renovació es va fer el 2012 i els designats, sis ho van ser pel PP i 6 pel PSOE. Entre els membres d’aquest tribunal hi ha la Sra. Margarita Mariscal de Gante (ministra de Justícia amb el PP del 1996 al 2000) i Manuel Aznar López (germà de l’expresident del govern).
Des del moment que Moià Deute va començar a actuar vam tenir clar que, les irregularitats de l’ajuntament  i les seves possibles implicacions penals, havien de ser investigades per la justícia ordinària i, amb aquest objectiu, vam interposar la denúncia, actualment en fase d’investigació,  al Jutjat d’Instrucció número 3 de Manresa. Confiem que aquesta investigació confirmi les nostres apreciacions sobre les irregularitats en la gestió de l’ajuntament durant l’era Montràs.