dijous, 5 de febrer del 2015

Sentència Tribunal de Comptes

Aquesta setmana hem conegut novetats respecte la sentència del "Tribunal de Cuentas". Un procés del que nosaltres sempre hem desconfiat, amb una sentència aigualida, desnatada i de riure per no plorar. Tot i això una primera sentència de moltes que han de venir, essent també, una petit, molt petit exemple, que començar a posar damunt la taula irregularitats contrastades.





Dissabte passat Regió7 informava d’una recent sentència del Tribunal de Cuentas relacionada amb l’exalcalde Josep Montràs i els exinterventors  (l’article diu erròniament exsecretaris) Francesc Armengol i Alfons Rossell.
El dimarts, un altre article de Regió 7 recollia unes declaracions de Montràs en les quals eludeix responsabilitats i carrega contra els exinterventors  « No van fer bé la seva feina, però l’alcalde era jo, jo era l’ordenador de pagaments, i és clar, també rebo».  També fa una altra afirmació amb la qual podríem estar-hi d’acord « Durant tots els anys que vaig ser alcalde vaig fer servir el mateix sistema, no només en els quatre anys investigats», perquè és evident que un deute tan descomunal, de gairebé 25 milions d’euros, tenint en compte el volum dels pressupostos municipals, no es pot generar només amb quatre anys d’irregularitats.
No disposem de cap informació directe ni document de la sentència i, per tant, no podem afegir res més al que diu la notícia.
Independentment de la sentència, aquest procediment que no és penal sinó de responsabilitats comptables,  després de la instrucció feta per la Sindicatura de Comptes i la no reclamació de l’ajuntament com a part afectada, va quedar reduït a una  simple manca de justificació d’algunes despeses de l’equip de govern municipal. Inicialment ja no teníem cap esperança en aquest procés del Tribunal de Cuentas que, finalment només estableix responsabilitats per un 1,125 % de l’import que, provisionalment, determinava l’informe de la instrucció del cas.
El Tribunal de Cuentas (com la Sindicatura de Comptes) són organismes altament polititzats.  El tribunal consta de dotze membres que exerceixen un mandat de nou anys.  Sis membres són elegits pel Congrés dels Diputats i  sis pel Senat. La darrera renovació es va fer el 2012 i els designats, sis ho van ser pel PP i 6 pel PSOE. Entre els membres d’aquest tribunal hi ha la Sra. Margarita Mariscal de Gante (ministra de Justícia amb el PP del 1996 al 2000) i Manuel Aznar López (germà de l’expresident del govern).
Des del moment que Moià Deute va començar a actuar vam tenir clar que, les irregularitats de l’ajuntament  i les seves possibles implicacions penals, havien de ser investigades per la justícia ordinària i, amb aquest objectiu, vam interposar la denúncia, actualment en fase d’investigació,  al Jutjat d’Instrucció número 3 de Manresa. Confiem que aquesta investigació confirmi les nostres apreciacions sobre les irregularitats en la gestió de l’ajuntament durant l’era Montràs.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada