dilluns, 17 de març del 2014

MOCIÓ SOBRE DEUTE IL·LEGÍTIM A L'AJUNTAMENT DE MOIÀ

Durant els mesos de gener i març hem estat treballant amb els diferents grups polítics amb representació a l’ajuntament per tal de poder aprovar a Moià una moció semblant a les que s’estan presentant a diferents municipis a instàncies de la Plataforma Auditoria Ciutadana del Deute (PACD). L’ADMM-MoiàDeute també formem part, a nivell supramunicipal, de la PACD i treballem conjuntament per estudiar i denunciar el mecanisme pervers del deute públic.

En aquesta ocasió la Moció es centra principalment en el Plan de Pago a Proveedores 2012 del Ministerio de Hacienda y Administraciones Públicas (RDL 4/2012)“ (ICO) que, tot i que és cert que inicialment va permetre un estalvi, ja que els proveïdors van haver de renunciar a cobrar els interessos de demora,  a dia d’avui, a Moià, desconeixem  l’import total d’interessos a retornar. A més, els diners que ens han deixat han estat obtinguts del Banc Central Europeu als vols de un 1% d’interès i nosaltres l’hem de retornar vora al 6%. Aquest fet ens porta a plantejar el concepte de deute il·legítim, perquè s’està produint un cobrament d’interessos abusius. En el nostre cas desconeixem exactament qui s’està beneficiant d’aquest 5% de diferència, ja que, degut a la crítica situació financera,  no vam poder formalitzar el préstec bancari (tots saben a qui deuen i a quin interès). Això fa que siguem una de les poques excepcions de tot l’estat espanyol, fet que ens manté en la incertesa.

Per altra banda a la moció s’obre la porta a impulsar conjuntament amb l’ajuntament una auditoria del deute per valorar si hi ha altres situacions i partides dubtoses com el mecanisme ICO i poder quantificar conjuntament, ajuntament i veïns, quina part del deute correspon a serveis rebuts i quina no s’ajusta a la realitat. Ens il·lusiona especialment aquest punt per poder treballar plegats, ajuntament i veïns, i fer un informe amb una valoració final conjunta sobre el deute de Moià.

Estem molt contents que aquesta Moció s’aprovi el proper 20 de Març, i que puguem treballar colze a colze, tots plegats, per treure l’entrellat del Deute a la llum. Agraïm especialment la valentia de tots els regidors que finalment recolzaran la moció.

17 de març de 2014
ADMM-MoiàDeute


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada